S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.
  •   +421 907 956 512
  •   info@doplnkyvbyte.sk

Kontakt

 

Ing Ľubomír Plančár - BMP
Juh 1057
093 01 Vranov n/T

tel. +421 907 956 512

info@doplnkyvbyte.sk

 

 

Tip na pekný darček

 

 

 

Nezábudka obedová súprava

Technológia výroby karlovarského porcelánu

Maria Teresia

 

 

 

 

 

 




Stolovanie v reštaurácii

 

Chystáte sa na večeru do reštaurácie a máte obavy, aby nedošlo k nejakému spoločenskému trapasu? Nemajte obavy, stačí si zapamätať pár dôležitých zásad.


jedlo


 

Pri príchode k stolu si najskôr sadá hostiteľ alebo prítomné dámy. Ak je vašim susedom žena, pomôžte jej so stoličkou.


Stolovanie začína prípitkom, pohárik vždy držte za stopku, pohľady sa stretávajú. Priťukávame si iba v prípade, ak sa jedná o víno, či sekt. Ak pijete pivo alebo iný nápoj, pohár len pozdvihnite.

 

Po usadení si položíme do lona látkový obrúsok, papierový ostáva na stole.tanier

 

Príbor, ktorý je najďalej od taniera, používate ako prvý. Ten, ktorý je naopak najbližšie k tanieru, použijeme ako posledný.

 

Nikdy neodkladajte príbor inam, než na tanier. Tým, akým spôsobom položíte vidličku s nožom, komunikujete s obsluhou. Ak chcete jedlo len na chvíľku prerušiť, položte príbor tak, aby sa nôž s vidličkou špičkami dotýkali

 

Ak ešte nemáte dosť a chceli by ste pridať, prekrížte príbory uprostred taniera. V prípade, ak ste už dojedli, odložte príbor naprieč na pravú stranu.


Pri jedle môžete rozprávať, ale nie s plnými ústami. Zvoľte si ale tému, ktorá nie je nikomu nepríjemná.


Zostal vám medzi zubami zvyšok jedla? Kvôli zubnej hygiene sa presuňte so špáradlom na toaletu. Nie je vhodné pýšiť sa pred spoločnosťou zaseknutým kúskom mäsa.


Platím! Po dobrom jedle, pití a skvelej zábave príde na rad platenie. Platenie je väčšinou pánska starosť. Vo väčšine reštaurácií je účet predkladaný v doskách, v niektorých podnikoch sa hosť môže rozhodnúť, či platiť v hotovosti alebo platobnou kartou. Nemali by sme zabúdať na sprepitné. Býva to finančný obnos, ktorým vyjadrujeme svoju vďaku obsluhujúcemu čašníkovi. Takmer všade na svete sa dáva rovnako ako u nás zhruba 10% z celkovej sumy.

 


taniere

 

 

Pri stole  sedíme vzpriamene, nehrbíme sa, nepredkláňame hlavu nad tanier. Ženy sedia len v prvej tretine stoličky a neopierajú sa operadla. Nohy pod stolom sa neprekladajú, ale sú uložené vedľa seba. Ženy dávajú nohy úplne k sebe, muži mierne od seba. Lakte držíme pri tele. Je veľmi spoločensky neslušné udierať lakťami susedov pri stole. Lakte sa nedotýkajú hrany stola, ruky s príborom sú nad stolom. Medzi chodmi sa ruky môžu opierať o stôl v rozmedzí medzi lakťom a zápästím, ale lakte na stôl nepatria.Ruky by nemali byť ani na kolenách. Stále by ich malo byť vidieť. Gestikulujeme mierne a nikdy nie s príborom.

 


 

 

Krátke zhrnutie:

 

Pohárik vždy držte za stopku, pohľady sa pri prípitku stretávajú. Priťukávame si iba v prípade, ak sa jedná o víno, či sekt. Ak pijete pivo alebo iný nápoj, pohár len pozdvihnite.


Príbor držte tak, aby ste v ruke držali horné dve tretiny rúčky. Zápästie se nemá dotýkať stola.

 

Vidličku držte hrotmi smerom dole.


Lyžicu odkladajte vždy na tanier alebo podšálku.


Ak chcete jedenie len prerušiť, položte nôž a vidličku tak, aby sa dotýkali špičkami.


Ak chcete prídavok, položte nôž a vidličku na tanier krížom s čím viac od seba roztvoreným uhlom.


V prípade, ak ste už dojedli, odložte príbor naprieč na pravú stranu.


Z chleba si len odlamujte potrebné sústa, alebo si ním pomáhajte nabrať na vidličku jedlo, ak sa k tomuto jedlu nepoužíva nôž. Platí to o každom pečive. Vytrieť chlebom tanier nie je proti bontónu.


Zostal vám medzi zubami zvyšok jedla? Kvôli zubnej hygiene sa presuňte so špáradlom na toaletu. Nie je vhodné pýšiť sa pred spoločnosťou zaseknutým kúskom mäsa.


Po usadení si položíme do lona látkový obrúsok a pred pitím alebo po jedle si s ním jemne poutierajte ústa. Po skončení stolovania ho položte na stôl tak, aby špinavá časť ostala zložená vovnútri.


Papierový obrúsok ostáva na stole a po skončení jedenia ho položte na tanier.


Príbor, ktorý je najďalej od taniera sa používa ako prvý v poradí jednotlivých chodov.

 

 

tanier

Nie je  to nič zložité, musíte si len zapamätať, čo kedy robiť, a na čo Vám čo slúži... Každé spoločenské pravidlo má svoj praktický ( a často aj historický) dôvod. Tak s chuťou do toho…

 

 


 

NjFmN